Een bypass in uw vloerverwarming
Geplaatst op 06-01-2017
Stroming op niveau
Wanneer alle ruimtes van een woonlaag alléén door middel van vloerverwarming en/of wandradiatoren met thermostaatknop verwarmd worden, is het aan te bevelen om een overdrukventiel tussen de aanvoer- en retourleiding naar deze woonlaag te plaatsen. Dit voorkomt storingen in de CV-ketel die door overdruk in de leidingen kunnen ontstaan.
Bypass voor extra veiligheid
Zodra de ingestelde ruimtetemperatuur bereikt wordt, zal er automatisch een vermindering in warmtevraag optreden en hierdoor zal de aanvoer van warmtebronnen, die zijn voorzien van een thermostaatknop, langzaam gesloten worden. Wanneer thermostaatknoppen van radiatoren en vloerverwarmingverdelers zich gelijktijdig sluiten, kan er een stijgend drukverschil ontstaan, omdat de ketel zijn warme aanvoerwater ‘niet kwijt kan’. Plaatst u geen bypassventiel, dan moet er altijd minimaal één radiator aanwezig zijn met een gewone kraan die altijd openstaat. Wanneer de thermostaatkraan op de vloerverwarmingsverdeler dichtstaat en er geen radiatoren meer zijn met een gewone, open kraan, vindt er geen doorstroming meer plaats en meldt de ketel een storing!
Voordelen bypass vloerverwarming
Overigens heeft het plaatsen van een bypass nóg meer voordelen. U voorkomt er niet alleen ongewenste stijging van de druk in de leidingen mee, maar ook de doorstroming naar de ketel verloopt beter. Daardoor wordt het stromingsgeluid verminderd. Wel zo rustig!