Woning verduurzamen en vloerverwarming: de ideale combinatie
Geplaatst op 13-05-2022
Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, nu nieuwe woningen niet meer met een gasaansluiting worden opgeleverd en traditionele CV-ketels worden uitgefaseerd. Bij het verduurzamen van woningen is vloerverwarming daarom een heel vanzelfsprekende keuze.
Vloerverwarming duurzaam
Het water dat in een vloerverwarmingssysteem wordt verplaatst, heeft een lagere temperatuur dan het water in een reguliere cv-installatie. Alleen al daardoor is vloerverwarming een duurzamer alternatief dan centrale verwarming.
Isolatie en vloerverwarming
Bij het verduurzamen van een woning is isolatie vaak één van de eerste stappen. Zeker wanneer daarbij niet alleen voor spouwmuurisolatie, maar ook vloerisolatie wordt gekozen, is dat een ideaal moment om meteen vloerverwarming te installeren. Een goed geïsoleerd huis heeft een optimale warmteopbrengst en daardoor rendeert de vloerverwarming uiteraard ook meteen stuk beter.
Zonnepanelen en vloerverwarming
In elke straat liggen wel een paar zonnepanelen op het dak. Maar is dat ook een goede combinatie met vloerverwarming? Ja en nee. Zonnepanelen zijn met name in combinatie met elektrische vloerverwarming prima te combineren. Elektrische vloerverwarming is voordeliger in aanschaf maar verbruikt wel relatief veel energie. Bij afhankelijkheid van een energieleverancier wegen die kosten niet tegen elkaar op. Maar wanneer een woning zijn eigen zonne-energie opwekt, wordt het een heel ander verhaal en kan elektrische vloerverwarming een prima manier van verwarming zijn.
Zonneboiler
U kunt zonnepanelen ook anders inzetten: ze kunnen namelijk rechtstreeks warm water creëren. Daarvoor worden de zonnepanelen aangesloten op een zonneboiler, ook wel zonnecollector genoemd. Het warme water dat daarin ontstaat, wordt meteen in het watergedragen vloerverwarmingssysteem gepompt.
Vloerverwarming met een warmtepomp
Een duurzamer en nóg aantrekkelijker alternatief is het aansluiten van een vloerverwarmingssysteem op een warmtepomp. Deze haalt zijn energie uit de aarde of lucht en zet die om in warm water. Dat water kan vervolgens uit de kraan of in de wasmachine stromen, maar het kan ook in vloerverwarmingsbuizen worden gepompt. Een pomp verdeelt het warme water over verschillende groepen, zodat elke groep in huis zijn eigen temperatuur krijgt.
Reacties (0)
Geef uw mening